måndag 29 juli 2013

Nyttiga onyttigheter

Jag sökte på en sida efter "hälsosam mat", och möts av ett virrvarr av bilder föreställande antingen kakor och bakelser eller oigenkännbara sörjor av brungrön nyans...


Jag kan inte låta bli att grubbla över hur skevt det har blivit med att äta hälsosamt, eller har det kanske alltid varit så? Dels har vi varianten där folk VILL äta godis, kakor och allt det där men ändå tappa vikt: därför ska man baka sockerfria kakor och godisar med sötningsmedel och konstiga snordyra mjöl-sorter som egentligen inte är riktigt mjöl... Eller varför inte de extrema alternativen där det ska vara ett megastorkok av någon halvdan ganska smaklös soppa som man ska leva på dag ut och dag in?

Tror jag skrivit om det förr men än en gång frågar jag mig själv varför man inte använder det sunda förnuftet istället för extrema alternativ... automatiskt tänker jag att om man bakar utan socker eller mjöl pga ett enormt sötsug så lär man väl mest bli frustrerad när man väl äter slutresultatet? Jag har provat såna där kakor utan socker och mjöl och visst smakar de hyfsat, men de skulle aldrig stillat mitt monstersug när det väl vaknar till liv. Och de smaklösa grytorna och sopporna man ska leva på för att uppnå en drastisk viktnedgång direkt? Alla som bantat blir ju medvetna ganska snabbt om att så fort man slutar med de där självsvälts-metoderna så går man upp allting igen? Så varför plåga sig själv med enformig kost som ändå inte kommer ge hållbara resultat?

Om ens problem är att man äter för mycket kakor, är det verkligen smart att gå på en diet som tillåter en att äta kakor så länge de är gjorda med speciella tillåtna ingredienser? Är inte det lite som att låta en alkis dricka lättöl till måltiderna?

... vet att typ inga trogna diet-människor håller med mig. Min egen mamma är nog en av dom som starkast skulle argumentera mot mig och mena på att det är ett sätt att njuta trots att man bantar. Men jag köper det inte riktigt. Vore det inte bättre att äta med sunt förnuft? Istället för att gå på en diet där man får äta kakor med special-ingredienser men absolut inte ens ta en tugga av en frukt... så bojkottar man kakorna och godiset och äter en fruktsallad med lite vispgrädde till kaffet eller efter maten? Det kanske inte är kalorifritt men det kommer heller inte i närheten av vad en chokladkaka innehåller.

Vad tror ni? Är dieter rätt väg att gå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar